In 2016 stelde ik mijzelf als doel om de Mont Ventoux te beklimmen. Het zou mijn allereerste keer worden. Als recreatief wielrenner zijn dit mooie doelen, maar je beseft je ook dat hiervoor ervaring en kennis zijn vereist. Gelukkig kon ik voor al mijn vragen terecht bij Banierhuis. Zij gaven mij heel handige tips en adviezen waardoor het mij uiteindelijk is gelukt om dit doel te bereiken. Het betekende bloed, zweet en tra(i)nen, maar het is mij uiteindelijk gelukt. Fantastisch! 

Mont Ventoux en de voorbereiding

Niet-ervaren wielrenners of fietsers zullen wellicht denken dat het beklimmen van de Mont Ventoux zo gedaan is. Een flinke berg "waar je even tegenaan fietst". De ervaren wielrenners waarmee ik sprak vertelden mij dat hiervoor de nodige trainingen en juiste voeding zeker een vereiste zijn. Zelf ben ik een wielrenner die houdt van een mooie recreatieve tocht in het weekend. Het liefst wanneer de zon schijnt een kilometer of 70/80 fietsen door de schitterende landschappen die Nederland te bieden heeft. Een mooie ronde langs de Loosdrechtse plassen bijvoorbeeld. Of een tocht langs de Lek. Prachtig! Die gaan mij over het algemeen makkelijk af. Een gemiddelde van 30 is dan prima te doen. Om de Mont Ventoux te beklimmen was echter wat meer voorbereiding nodig... Daar kwam ik achter toen ik met vrienden en daarna experts van Banierhuis sprak. Banierhuis is mijn vaste fietsenwinkel in de regio Utrecht, in mijn geval het filiaal in Houten. Ik kom er al een geruime tijd. Toen ik begon over de Mont Ventoux vertelden ze mij dingen waar ik nooit (of niet snel) aan had gedacht, of zou hebben gedacht. 

Voeding, kleding en materiaal

Zo stelde een expert van Banierhuis mij de vraag: "Hoe erg denk je te gaan zweten tijdens je klim". Ik vertelde hem dat ik verwachtte wel bezweet te raken, maar niet meer dan gemiddeld. Hij zei me vervolgens: "Met hetzelfde bezwete shirt zul je ook de afdaling moeten gaan maken nadat je op de top bent aangekomen. Als je niet koud en ziek wilt worden is het dragen van een windjack bijna een must". Logisch inderdaad, als je het maar van te voren weet. Maar hij adviseerde mij bijvoorbeeld ook om nieuwe remblokjes te monteren. Voor tijdens de stijle afdaling... Ook logisch. Zo gezegd, zo gedaan. Daarnaast reed ik eerst op een racefiets met een 'Sora groep'. Natuurlijk niet de allerbeste groep, daarom ook maar gelijk een 105 erop laten monteren. 

Een belangrijk onderdeel van de klim is de continue klim. Nergens is er een vlak stuk om even bij te komen. "Dat vergt een hoop van je lichaam" vertelde de expert van Banierhuis mij. Net zoals de professionals doen is het belangrijk om regelmatig iets te blijven eten en drinken. Een geprakte banaan, voldoende vocht in je bidon en enkele repen voor de 'snelle energie'. Ik merkte dat ik het fijn vond om dergelijke adviezen te krijgen omdat ik het gevoel had dat zij echt wisten waar ze het over hadden. 

Bloed, zweet en veel tra(i)nen

Goed materiaal is natuurlijk een belangrijk deel van het vermogen om de Mont Ventoux te kunnen beklimmen. Daar kon Banierhuis mij perfect mee helpen. Maar dit kon ik allemaal kopen. En met enkel het kopen van spullen ga je de Mont Ventoux niet kunnen beklimmen. Trainen! Dat was het allerbelangrijkste voor mij om mijn doel te kunnen halen. Gelukkig kon ook Banierhuis daarover meepraten. Tijdens de samenstelling van het materiaal gaven ze mij zeer nuttige tips en een heel trainingsschema om mijzelf zo goed mogelijk voor te bereiden.

Ik kan iedereen aanraden om naar Banierhuis te gaan voor een optimale voorbereiding op een belangrijke doelstelling. Het zijn experts die zelf ook graag fietsen en dat merk je gewoon. Toen ik uiteindelijk aan mijn klim begon, vanuit Bedoin, ben ik als een beest de Mont Ventoux opgeklommen. Ik voelde mij nog net niet Chris Froome himself. Het is een fantastisch gevoel om op de top te staan en 'm overwonnen te hebben. Het smaakt naar meer!